Onze kaas wordt gemaakt op een traditionele, ambachtelijke manier. Wij gebruiken hiervoor de verse melk, rechtstreeks van de koeien. Jacolien heeft de fijne kneepjes van het vak geleerd van de familie Groenendaal van Kaasboerderij Reijana hoeve. Deze familie heeft decennia lang volgens een echt familierecept ambachtelijke kaas gemaakt. Zo heeft Adrie Groenendaal jaren geleden het recept van haar ouders overgenomen. Omdat de familie Groenendaal met pensioen ging en geen opvolger had heeft Jacolien de mogelijkheid gekregen het ambacht van kaasmaken over te nemen. Nadat de familie Groenendaal gestopt was, zijn de kaasmakerij en de winkel verhuisd naar Kaasboerderij Geingenoegen. Hierbij is de gehele kaasmaak inventaris en het familiegeheim naar het Gein verhuisd.
Boerenkaas
Voor echte traditionele boerenkaas moet u bij Kaasboerderij Geingenoegen zijn! Alleen Nederlandse kaas die op traditionele en gecontroleerde wijze wordt bereid op de boerderij mag zo genoemd worden. Boerenkaas is een product dat officieel door de Europese Unie erkend is als Gegarandeerde Traditionele Specialiteit.
Het belangrijkste verschil tussen boerenkaas en gewone kaas is de melk die hiervoor gebruikt wordt. Boerenkaas wordt gemaakt van verse rauwe melk. Vaak nog van dezelfde dag. De in deze ‘rauwe’ melk nog aanwezige bacteriën geven de kaas zijn karakteristieke, krachtige smaak. Bij gewone kaas (fabriekskaas) wordt de melk eerst gepasteuriseerd (verhit), waarbij alle bacteriën zowel goede als minder goede bacteriën gedood worden.
Daarnaast wordt boerenkaas altijd met de hand gemaakt. De melk die voor boerenkaas wordt gebruikt is niet gestandaardiseerd zoals bij de fabriekskaas. Deze niet gestandaardiseerde melk is vaak wat vetter en geeft de kaas meer smaak en daarom is er minder zout in de kaas nodig. De verschillen in koe, seizoen, voer, grondsoort, gras, receptuur en bereidingswijze geven de variatie in smaak waardoor de kaas per boerderij, streek en zelfs per dag en seizoen kan verschillen. Denk dan bijvoorbeeld aan graskaas.
Na het overpompen van de verse warme melk in de kaastobbe wordt deze aangezuurd en vervolgens gestremd. Na het snijden, wassen en roeren wordt de wrongel met de hand in de kaasvaten gedaan en onder de pers gezet. Na het persen, merken, rechten en ronden gaan de kazen de pekel in. Na enige tijd in de pekel worden onze ambachtelijk kazen voorzien van een plastic beschermlaagje en ons eigen bedrijfslogo. Nu kunnen de kazen rijpen op de houten kaasplanken in de kaaskelder.
Wij werken met toewijding en gevoel voor kaas, maar wél volgens de moderne hygiëneregels.
onderstaand logo mogen wij voeren
Weidezuivel
Weidezuivel is de benaming voor zuivel die op ambachtelijke wijze wordt geproduceerd op de boerderij, dus rechtstreeks van de koeien. Op kaasboerderij Geingenoegen laten wij onze koeien zoveel mogelijk buiten lopen. Daarom kunnen we onze boerderijzuivel ook weidezuivel noemen. Want de definitie voor weidezuivel is: zuivel gemaakt van melk van koeien die van het voorjaar tot in het najaar minimaal 120 dagen per jaar, minimaal 6 uur per dag buiten in de wei rondlopen (totaal 720 uur per jaar). Dit overtreffen we met gemak. Bij ons lopen de koeien bijna 4000 uur per jaar buiten. Buiten zijn is namelijk goed voor het welzijn van de koeien en het stimuleert hun natuurlijk gedrag. Zoals grazen, liggen, herkauwen, lopen en rangorde bepalen.
In tegenstelling tot de kaas wordt onze yoghurt, karnemelk en boter wel gepasteuriseerd.
Yoghurt
De verse melk wordt vanaf de stal direct naar de Pasteur gepompt. Daar wordt de melk verhit om de melk te ontdoen van mogelijke schadelijke bacteriën en voor te bereiden op volgende stap. Na afkoeling wordt er een speciale geselecteerde cultuur toegevoegd. Deze cultuur zorgt voor een mooie glanzende dikke ouderwetse stand yoghurt waar verder geen toevoegingen nodig zijn. De yoghurt wordt warm afgevuld in tegenstelling tot de fabrieksyoghurt. Dat zie je heel goed aan onze stand yoghurt waar een dikke laag room op ligt.
Karnemelk en boter
Karnemelk is al minstens 4.000 jaar oud. Lange tijd was het een belangrijke drank. Net zo belangrijk als bier en koemelk. Karnemelk is tegenwoordig een belangrijke drank overdag, vooral bij de lunch. Lekker fris, met een wat zurige smaak.
Ook voor de karnemelk wordt de verse melk verhit in de Pasteur.
Na afkoeling wordt er een speciaal zuursel toegevoegd. Dit zuursel hebben we geselecteerd zodat er een romige mild zure smaak ontstaat. Daarna gaan we karnen zodat de boter en de karnemelk van elkaar gescheiden worden. Hierbij is de karnemelk vetarm (minder dan 0,3%). Deze wordt los, zo uit de tap, verkocht. Boter wordt verkocht in pakjes van circa 200 gram.
Melk
Onze melk wordt direct uit de tank in al dan niet zelf meegenomen flessen, emmertjes getapt. Melk is rauw en komt rechtstreeks van de koe. Smaak, eiwit en vetgehalte kan per seizoen iets verschillen. Dit komt voornamelijk door het eetpatroon: weideseizoen voornamelijk vers gras uit de wei en in de winter het zelf geoogste kuilgras.