Voor echte traditionele boerenkaas moet u bij Kaasboerderij Geingenoegen zijn! Op onze boerderij maken wij bijna dagelijks kaas volgens authentiek recept, met het melk van onze koeien.
BOERENKAAS VOLGENS AUTHENTIEK RECEPT
NEDERLANDSE TRADITIONELE SPECIALITEIT
Boerenkaas is dus een specialiteit. Alleen Nederlandse kaas die op traditionele en gecontroleerde wijze wordt bereid mag zo genoemd worden. Boerenkaas is een product dat officieel door de Europese Unie erkend is als Gegarandeerde Traditionele Specialiteit. Boerenkaas is kaas die echt op de boerderij wordt gemaakt op een traditionele, ambachtelijke manier. Wij gebruiken hiervoor de verse melk, rechtstreeks van de koeien.
VERSCHILLEN TUSSEN BOERENKAAS EN GEWONE KAAS
Het belangrijkste verschil tussen boerenkaas en gewone kaas is de melk die hiervoor gebruikt wordt. Boerenkaas wordt gemaakt van verse rauwe melk. Vaak nog van dezelfde dag. De in deze ‘rauwe’ melk nog aanwezige bacteriën geven de boerenkaas zijn karakteristieke, krachtige smaak. Bij gewone kaas (fabriekskaas) wordt de melk eerst gepasteuriseerd (verhit), waarbij alle bacteriën zowel goede als minder goede bacteriën gedood worden. Daarnaast wordt boerenkaas altijd met de hand gemaakt. De melk die voor boerenkaas wordt gebruikt, is niet gestandaardiseerd zoals bij de fabriekskaas, waardoor de kaas per boerderij, streek en zelfs per dag en seizoen kan verschillen. Denk dan bijvoorbeeld aan graskaas.
De niet gestandaardiseerde melk is vaak wat vetter en geeft de kaas meer smaak en daarom is er minder zout in de kaas nodig. De verschillen in koe, seizoen,voer, grondsoort, gras, receptuur en bereidingswijze geven de variatie in smaak. Wij werken met toewijding en gevoel voor kaas, maar wél volgens de moderne hygiëneregels.
U bent van harte welkom om onze boerenkaas te komen proeven in onze boerderijwinkel. We zijn geopend op donderdag, vrijdag en zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur.