Boerderijzuivel: rechtstreeks van de koe

Boerderijzuivel is de benaming voor zuivel die op ambachtelijke wijze wordt gemaakt op de boerderij, dus rechtstreeks van de koeien. Op Kaasboerderij Geingenoegen wordt er naar gestreefd om de koeien zoveel mogelijk buiten te laten lopen. In tegenstelling tot de kaas wordt onze yoghurt en karnemelk wel gepasteuriseerd.

Boerderijzuivel
Boerderijzuivel

Yoghurt

De verse melk wordt vanaf de stal direct naar de Pasteur gepompt. Daar wordt de melk verhit om de melk te ontdoen van mogelijke schadelijke bacteriƫn en voor te bereiden op volgende stap. Na afkoeling wordt er een speciale geselecteerde cultuur toegevoegd. Deze cultuur zorgt voor een mooie glanzende dikke ouderwetse stand yoghurt waar verder geen toevoegingen nodig zijn. De yoghurt wordt warm afgevuld in tegenstelling tot de fabrieksyoghurt. Dat zie je heel goed aan onze stand yoghurt waar een dikke laag room op ligt.

Karnemelk en boter

Karnemelk is al minstens 4.000 jaar oud. Lange tijd was het een belangrijke drank. Na afkoeling van de gepasteuriseerde melk wordt er een speciaal zuursel toegevoegd. Dit zuursel hebben we geselecteerd zodat er een romige mild zure smaak ontstaat. Daarna gaan we karnen zodat de boter en de karnemelk van elkaar gescheiden worden. Hierbij is de karnemelk vetarm (minder dan 0,3%). Deze wordt los, zo uit de tap, verkocht. Boter wordt verkocht in pakjes van circa 200 gram.

Boerderijzuivel
Boerderijzuivel

Melk

Onze melk wordt direct uit de tank in al dan niet zelf meegenomen flessen, emmertjes getapt. Melk is rauw en komt rechtstreeks van de koe. Smaak, eiwit en vetgehalte kunnen per seizoen verschillen. Dit komt voornamelijk door het eetpatroon: in het weideseizoen voornamelijk vers gras uit de wei en in de winter het zelf geoogste kuilgras.

Onze boerderijzuivel, ook wel weidezuivel genoemd. wordt verkocht in onze eigen boerderijwinkel.

Heeft u meer informatie nodig?

Neem dan vrijblijvend contact met ons op.